70e aniversari Secció d’Art Casal

CURADORA DE L’EXPOSICIÓ A LA CAPELLA DE SANT JOAN, VILAFRANCA DEL PENEDÈS

(Setembre-Octubre de 2021)

Els membres de la secció d’Art del Casal, per la commemoració del 70è aniversari de la secció. realitzen obres en paper, pintades amb tinta xinesa i pintura acrílica, amb motius vegetals orientals, com ara el bambú, i també mediterranis, els ametllers, amb tècniques clàssiques (pintura aplicada amb pinzell) i noves, i ús de la tessel·lació i el plegat.

Pel que fa referència a la tessel·lació hem de dir que és una tècnica que té un patró que es repeteix. Algunes obres tenen tessel·lacions regulars amb tessel·les totes de la mateixa forma de polígons regulars, i altres amb tessel·lacions semiregulars amb més d’una forma i amb cada cantonada arranjada idènticament. La geometria de les formes s’estén per tota l’obra, i  en les obres aquí exposades les formes geomètriques aconsegueixen relleu a través del plegat del paper.

El format artístic no és només una tela quadrada o rectangular, sinó que podem idear una estructura diferent i crear-la un mateix per tal que se sumi al significat de l’obra quant al concepte.

Cada peça s’ha fet amb un únic paper: des dels ventalls circulars fins les 24 parts de l’obra que ocupa més espai a la Capella. Després se li ha donat un aspecte determinat mitjançant uns plecs o uns altres, i en algun cas s’ha creat expressament una estructura per donar-li més estabilitat i que fos fàcil de manipular.

A través dels plecs la peça pintada varia lleugerament o completament, i agafa un altre aspecte visual. La llum reforça la geometria, i també ajuda a suggerir noves formes i a comprendre la laboriositat del treball, sovint compartit, i que a través de la cinestèsia (treball fet amb les mans) i la repetició de plecs i patrons ens ha portat a centrar-nos en nosaltres mateixos, com en una meditació.

Finalment, la mirada de l’espectador completa l’obra i hi aporta la seva visió, sentiment i imaginació.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s